Konstnär i Storjola
Jag heter Susan Lindström, jag är bildkonstnär och bor i Storjola i nordligaste Jämtland. Den lilla fjällbyn ligger 13 km nordväst om Borgafjäll på gränsen mot Västerbotten och ca 20 km till norska gränsen. Här finns ett stort område med väglöst land och orörd natur. Storjola är en fjällby vid vägs ände. Eller också börjar vägen här – det beror på hur man ser det.

Jag föddes 1958 i Lycksele men flyttade med familjen till Hudiksvall 1965 och redan under grundskolan där utvecklades mina stora intressen för musik, foto, konst och hantverk. Efter musikgymnasiet i Härnösand blev det dock skapandet av bilder som tog över helt, och efter 3 års utbildning på olika konstskolor avslutade jag bildlärarutbildningen i Umeå 1982. Jag läste även konstvetenskap åren 1999-2000.

Bildlärarjobben har sedan varit anledningen till en tids vistelse i Falun, därefter i Krokom och en längre i Östersund, där Palmcrantzskolans Bild -och formprogram var min senaste arbetsplats. Jag undervisade där i bildämnena samt konst –och kulturhistoria.

Flytten till en ny miljö
Efter 20 år som bildlärare lämnade jag skolvärlden i Östersund, tillsammans med sambon, för att förverkliga drömmen om mer tid för eget skapande i en okonstlad men storslagen miljö.

2007 sa vi upp oss från våra jobb och flyttade hit permanent 2008, och lever nu ett klart mindre hektiskt och stressigt liv.

Vi timrade på en övervåning på det som under många år varit familjens fritidshus, byggde och inredde det mesta på egen hand och fick till en ateljé med en inspirerande utsikt där jag sitter och målar under vinterhalvåret. Somrarna är vi ute och vandrar, fiskar, fotar och hämtar kraft och inspiration. Sedan 2012 driver jag firman ”Susan Lindström Art”.

Landskapet här uppe fängslar mig                                                                                                                                                                                                            Det har inspirerat mig till en lite mörkare ton i mina bilder – en lite gåtfull, vemodig och melankolisk klang som jag tycker mycket om. Samtidigt ger den ljusa frodiga sommaren och den bländande snörika vintern andra känslor av upprymdhet och eufori. Här bjuder naturen på både stillhet och dramatik.

Från allt detta hämtar jag mina motiv. Från de storslagna vyerna men även från de små detaljerna i de dolda gläntorna, från porlande bäckar och doftande myrar. Jag vill bjuda betraktaren på en resa -både inåt i din egen känsla och mot horisonten, där himmel och vatten förvandlas till färg och form.

Större och mer abstrakt
Mina ”Eldmålningar” är en serie oljemålningar som jag arbetat med det sedan 2013. Jag vill arbeta i lite större format än tidigare, men också lite mer abstrakt –som de extrema närbilderna blir. Jag älskar dessutom den färgskala som elden har – från det bländande vita och varmt gula över orange och rött mot lila i eld och glöd, och som en kontrast askans kalla blå och gröna toner.

Elden har alltid fascinerat mig och den är något som de flesta människor, över tid och rum och ursprung, har någon slags relation till. Runt oändligt många eldar har berättelser fötts, berättats och förts vidare. Alla våra sinnen blir engagerade när vi sitter med en kaffekåsa vid en eld i skogen; det är en fängslande syn, doften är kittlande, du hör knastret från brinnande trä, suset från vinande lågor och du känner den livgivande värmen från glöden. Tiden står stilla.

Jag vill återge de känslor man får när man vilar sig där vid en sprakande eld en mörk kväll, kanske långt från civilisationen. Den värme, gemenskap och trygghet som elden ger. Men också den fantasiupplevelse som man får av det man ser i elden –dess krängande figurer, fantastiska former och skiftande färger som låter våra associationer flyta fritt och starkt. Det ger en ro i själen som är läkande och befriande.

Vi behöver det, också i vår tid. Kanske behöver vi det nu -mer än någonsin.

Att måla, en konst i sig
Mina naturmotiv målar jag med oljepastellkrita – en underskattad teknik som jag älskar, med sitt kraftfulla expressiva uttryck. Jag arbetar in kritornas feta, mjuka färger med varandra, i olika lager. Därefter gnuggar, skrapar och ristar jag i färglagren för att skapa olika effekter och använder mina fingrar och naglar, en spik, stompf, tops, kniv eller silikonpensel. När målningen är klar, eller mellan lagren, fixeras färgen med fixativ.

Jag försöker fånga hur ljus, vind och väder formar vattenytor, moln, himmel och atmosfär –gärna vid den blå skymningen eller en tidig skimrande morgon. Det är de kontrasterna som jag finner så lockande; mellan ljus och skugga, kyla och värme, det inbjudande och det lite kusliga, mellan det glädjefulla och det melankoliska.

I mitt måleri vill jag fånga och förmedla de känslor som uppstår i djupet av min själ, i mötet med naturen.

Det handlar om den energi som finn i allt -som en inneboende kraft i granen, stenen, myren, bäcken och elden.

Den kraften vill jag förvalta, förvandla och förstärka.

Utställningar förr och nu
Jag har ställt ut mitt måleri under ca 35 år. Under 80- och 90-talen var det mest akvarell som gällde, och på den tiden var konstmarkanden, ekonomin och intresset sådant att jag fick sälja ganska mycket både på utställningar och via beställningar.

Jag målade då även stora porträtt i torrpastell på beställning och fick ett roligt uppdrag att med ett 20-tal akvareller illustrera Gösta Berlings saga till Torsby herrgård.

Sedan 2000-talet gick jag allt mer över till oljepastell och sedan 2013 målar jag även på min serie med ”Eldmålningar” i olja och har ställt ut på ett antal gallerier , konsthallar och via olika konstföreningar.

Under  2013 fick jag erbjudandet att ställa ut på en internationell grupputställning med landskapsmåleri på Virsbo Konsthall i Västmanland , vilket gav mig flera kontakter som sedan bidrog till deltagande i utställningar både i Sverige och utomlands.

2014 genomförde jag en större separatutställning i Köping. I juni 2016 deltog jag i en utställning i Stockholm och i oktober samma år ställde jag och en konstskolekamrat ut på Galleri Englesson i Gamla stan, Stockholm. Eftersom hennes keramik och mitt måleri samspelade så bra ställde vi ut igen tillsammans med Dorotea konstförening 2017. Det har också blivit separatutställningar i Ånge, Vilhelmina och Strömsund.

På sommaren 2014 fick jag erbjudandet att delta i en utställning, ”European Art in New York” på Gallery 69 i New York vilket gav ytterligare en fantastisk möjlighet att ställa ut några av mina oljemålningar på Agora Gallery i New York i september 2015 på utställningen ”Enigmatic Visions”. I december 2014 bar det iväg till London där jag deltog i en utställning tillsammans med andra konstnärer från Europa, vilket sedan gav mig möjlighet att under 2015 delta i utställningar i både Toscana och Paris.

I september 2019 hade jag separatutställning, ”Back to Nature”, på Artifact Gallery i New York, vilket var oerhört spännande. Där fick jag möjlighet att visa ett större antal målningar och få ett fokus på min bredd i måleriet genom att visa både mina oljepasteller och de stora ”Eldmålningarna”. Efter utställningen kontaktades jag av Stefania, en gallerist från Milano, som bjöd in mig att delta i en grupputställning i Chelsea senare samma år. Utställningen genomfördes även i Milano i början av 2020.

Och så kom Coronan…

Under 2020, och en bit in på 2021, fick jag som så många andra skjuta upp planerade och bokade utställningar tills vidare. I den isolering som följde blev jag ännu mer fokuserad på mitt måleri och har dessutom experimenterat lite med oljepastellkritorna, jag har målat i mindre format och hittat ett friare sätt att måla.

Jag gillar verkligen att visa mitt måleri både i de små orterna här omkring i södra Lappland, där betraktaren kan ha egna upplevelser och minnen av motiven, och på de större gallerierna utomlands. Det är alltid en häftig upplevelse var än jag får visa min konst.

Susan Lindström

Susan Lindström

Konstnär i Storjola

Utbildningar

 • 1974-76 Musikgymnasium i Härnösand
 • 1976-77 Konst –och miljöskolan i Sundsvall /Grundläggande konstnärlig utb.
 • 1977 Capellagården Öland / Hantverk, skulptur och måleri
 • 1977-78 Nyckelviksskolan Lidingö /Trähantverk och skulptur
 • 1978-79 Nyckelviksskolan Lidingö /Metallhantverk
 • 1979-82 Umeå Universitet / Bildlärarutbildningen
 • 1999-2000 Mitthögskolan / Konstvetenskap A,B

Utställningar

 • 1999 Separatutställning (akvareller) Galleri Tängtorpet /Östersund
 • 2000 Separatutställning (akvareller) Hotell Borgafjäll
 • 2000 Utställning (akvareller) i Rajastrand
 • 2000 Grupputställning ”Bildlärarna” (akvareller) Galleri Tängtorpet /Östersund
 • 2001 Separatutställning (akvareller) Galleri Katten /Strömsund
 • 2003 Separatutställning (akvareller) Konstföreningen /Dorotea
 • 2004 Separatutställning (akvareller) Hotell Borgafjäll
 • 2006 Grupputställning (akv. och oljepasteller) Galleri Tängtorpet /Östersund
 • 2011 Separatutställning (oljepasteller) KF /Dorotea
 • 2012 Separatutställning (oljepasteller) KF Vilhelmina
 • 2013 Grupputställning (oljepasteller) KF Dorotea
 • 2013 Separatutställning (oljepasteller) Galleri Katten /Strömsund
 • 2013 Grupputställning (oljepasteller) ”Kvinnlig sommarkonst” Östernoret, Åsele
 • 2013 Deltagande/inbjuden (oljepasteller) i ”internationell konst, Landskapsmåleri”/ILAV 2013 Virsbo konsthall i Västmanland
 • 2013 Sommarutställning (oljepasteller) Vilhelmina Gårdsbutik
 • 2014 Inbjuden till ”European Art at New York” på Gallery 69, Manhattan, NY
 • 2014 Separatutställning (olja, oljepastell, akvarell) ”På tillfälligt besök”, Gallery Qurinius i Köping
 • 2014 8-13/12 Deltagande i grupputställning på La Galleria Pall Mall i London
 • 2015 13-26/3 Deltagande i grupputställning på Galerie Thuiller i Paris
 • 2015 30/5-3/6 Deltagande i grupputställning/lokala konstnärer – Dorotea Konstförening
 • 2015 29/5-11/6 Deltagande i Art Group Exhibition i Toscana, Italien
 • 2015 16/9-6/10 Deltagande i utställningen ”Enigmatic Visions” på Agora Gallery, New York
 • 2016 11-23/6 Deltagande i utställning ”In the depth of Colours”, Galleri T, Stockholm
 • 2016 8-20/10 Duo-utställning ”Fyra händer” – måleri Susan Lindström, keramik Eva Gustafsson, Galleri Engleson, Stockholm
 • 2017 2-6/12 Duo-utställning ”I tid och rum” – måleri Susan Lindström, keramik Eva Gustafsson, Dorotea KF
 • 2018 27/1-23/2 Separatutställning på Ånge Konsthall / Ljungdalens konstförening
 • 2018 29/9-14/10 Svenska konstnärers förbundsutställning ”Ett verk var” på Husby Gårds Konsthall i Kista
 • 2019 17/3-24/3 Deltagande i Jurybedömd Konstsalong ”Salong Omnejd” på Vännäsbygdens Konstförening
 • 2019 7/6-29/9 Samlingsutställning ”Memories 2019” Mannaminne, Höga kusten. Arr. Artnetco.eu
 • 2019 4/9-23/9 Separatutställning ”Back to Nature” på  Artifact Gallery, New York
 • 2019 10/12-21/12 Grupputställning ”Resonance” på Onishi Project, Chelsea i New York. Kurator Stefania Carrozzini.
 • 2020 23/1-3/2 Grupputställning ”Resonance” på MyMicroGallery i Milano. Kurator Stefania Carozzini.
 • 2020 20/3-29/3 Deltagande i jurybedömd utställning på Galleri Socker i Umeå

Planerade utställningar

 • 2021 11-25/9  Separatutställning på Galleri Renee i Östersund
 • 2022 februari Konstmässa ”Europ Art Fair i Amsterdam.

Stipendier och utmärkelser:

 • Dorotea Kommuns kulturstipendium 2015
 • 2016 29/1 International Prize Leonardo da Vinci The Universial Artist